Zakaj je moj internet tako počasen?

Počasen internet je težava, s katero ste se zagotovo že srečali pri gledanju televizije, med delom na računalniku v domači pisarni ali na kavču med brskanjem po internetu prek telefona. Če potrebujemo hiter dostop do svetovnega spleta zaradi dela od doma, pa nam lahko hitrost interneta povzroči tudi stres. 

Zato v nadaljevanju predstavljamo glavne razloge za upočasnjeno delovanje interneta ter nasvete, kako analizirati njegovo hitrost in odpraviti težave. 

Kaj pomeni hitrost interneta?

Hitrost interneta sestavljata:

  • dohodna hitrost (download) – gre za hitrost prenosa podatkov z interneta na računalnik (navadno so te hitrosti večje, da želene vsebine prej dosežejo uporabnike),
  • odhodna hitrost (upload) – gre za hitrost prenosa podatkov z računalnika na internet.

Internetna hitrost torej opredeljuje količino dvosmernih podatkov, ki jih lahko uporabnik prenese naenkrat – merjeno v megabitih na sekundo (Mbps).

Razlogi za počasnejše delovanje interneta

Obstaja več razlogov za upočasnjeno delovanje interneta tako na strani ponudnika internetnih storitev kot tudi na strani uporabnika.

1. Zasedenost omrežja

Širokopasovni dostop do interneta lahko dobimo prek optičnega, telefonskega, kabelskega ali satelitskega omrežja. V preteklosti je bilo več težav s preobremenitvami omrežja pri različnih ponudnikih internetnih storitev, a ob napredku tehnologije in optični infrastrukturi so tovrstne težave vedno redkejše. Res pa je, da niso vse omrežne možnosti dostopne vsem uporabnikom, zato so tovrstne težave lahko še prisotne.

2. Premajhna hitrost zakupljenega paketa

Internetni dostop je v paketih opredeljen do določene hitrosti, ki je določena v megabitih na sekundo. Če se istočasno ob uporabi storitve dostopa do interneta uporablja tudi druge storitve, se lahko spletna hitrost zmanjša. Če imate v paketu podatkovne omejitve, so lahko te krive za upočasnitev vaše hitrosti interneta.

3. Počasne ali zastarele naprave

Če težava ni v internetni povezavi, je lahko kriva naprava, ki jo uporabljate, saj ne zmore slediti hitrosti interneta. Preverite, ali imate doma počasne naprave – morda obstajajo omejitve zaradi zmogljivosti mrežnih kartic, procesorja, trdega diska, pomnilnika ali omrežnih kablov. Lahko je težava tudi v programskih nastavitvah strojne opreme.

4. Šibek signal

Težave se pogosto pojavijo pri uporabi brezžičnega omrežja na poti od usmerjevalnika do odjemalca, kajti šibkejši signali lahko povzročajo prekinitve in zmanjšanje hitrosti.

Na hitrost interneta lahko vplivajo oddaljenost naprave od oddajnika ter druge ovire v prostoru (stebri, nosilne stene, steklene površine ali pohištvo itn.), lahko je težava tudi v zastareli tehnologiji brezžičnega prenosa.

5. Preveč uporabnikov in naprav

Če več uporabnikov hkrati uporablja isto internetno povezavo, se internetna hitrost zmanjša, kar upočasnjuje prenos podatkov in poslabša uporabniško izkušnjo. Lahko je problematično celo število naprav, ki so na omrežje priključene. Čeprav so naprave v mirovanju, lahko vplivajo na hitrost delovanja interneta.

6. Samodejni programi in aplikacije

Preveč odprtih aplikacij in odprtih zavihkov brskalnika obremeni internetno povezavo, prav tako programska oprema, ki v ozadju prenaša informacije (samodejno posodabljanje, antivirusni programi, sinhronizacija podatkov na računalniku s podatki v oblaku itn.).

7. Nepovabljeni odjemalci

Tudi nepooblaščena uporaba brezžične povezave lahko povzroči zmanjšanje hitrosti, prav tako zlonamerna programska oprema (malware) ali virusi.

Kako določimo težave?

Težave s hitrostjo interneta redko odpravi le ponovni zagon modema in usmerjevalnika, saj je veliko dejavnikov, ki vplivajo na počasno delovanje interneta.

Za začetek preverimo hitrost interneta, analizirajmo domet brezžičnega signala in poiščimo naprave, ki nam morebiti kradejo hitrost.

Kako preverim hitrost interneta?

Hitrost interneta lahko izmerimo s pomočjo brezplačnega orodja Speedtest. Če prihaja do večjih odstopanj, analiziramo izgube. Morda do zaviranja hitrosti prihaja pri modemu, še verjetneje pa pri usmerjevalniku, saj vse brezžične naprave ne zagotavljajo enakih hitrosti. Postopek poteka tako:

  • Povežemo usmerjevalnik in računalnik s kablom.
  • Na računalniku zapremo aplikacije in programe, ki porabljajo pasovno širino.
  • Meritve s spletnim orodjem Speedtest se lahko opravi večkrat.
  • Računalnik povežemo še v brezžično omrežje in preverimo, kako hitra je povezava Wi-Fi.
  • Meritve opravimo z različnimi napravami, na različnih lokacijah in ob različnih urah.
  • Rezultate med seboj primerjamo.
  • Na rezultate meritev vplivajo tudi večji porabniki signala, zato jih pred meritvami izklopite.

Kako prepoznamo naprave, ki omejujejo hitrost?

  • Brezplačen program NirSoft Wireless Network Watcher, ki ga namestimo na računalnik, prikaže naprave, ki so povezane v brezžično omrežje, lahko pa tudi opozori na novo napravo, ki se poveže v naše omrežje.
  • Če imamo opravka z ugrabitvijo strežnika DNS (Domain Name System), preverimo z brezplačnim orodjem F-Secure Router Checker.
  • Na hitrost prenosa podatkov po brezžični povezavi vpliva, če več usmerjevalnikov uporablja isti kanal. Stanje analiziramo s pomočjo orodja Wi-Fi Analyzer – ta poišče brezžična omrežja v bližini in analizira njihovo jakost. Čeprav večina brezžičnih usmerjevalnikov samodejno izbira brezžični kanal, prek katerega oddaja in sprejema Wi-Fi signal, se lahko ta nastavitev ročno ponastavi.

Kako analiziramo domet brezžičnega signala?

S pomočjo pametnega telefona in brezplačne aplikacije Wi-Fi Signal Strength Meter izmerimo moč signala Wi-Fi. Največjo moč signala bo aplikacija zaznala v neposredni bližini brezžičnega usmerjevalnika, v oddaljenih kotičkih pa morda celo ne.

Prednost te meritve je, da aplikacija lahko odkrije mesta, kjer je signal slab ali pa ga sploh ni. Rešitev pa je več:

  • Glede na rezultate, ki nam razkrijejo doseg, ki ga ima naš usmerjevalnik, lahko za boljšo pokritost usmerjevalnik premaknemo na drugo mesto (v drug prostor ali višje) in meritve ponovimo. Usmerjevalnik premikamo in opravljamo meritve, dokler ne dosežemo želenega dosega.

Če želenega signala samo s premikanjem usmerjevalnika ne moremo doseči, preizkusimo druge možnosti.

  • Na domet interneta lahko vplivamo z nadgradnjo usmerjevalnika ali uporabo t. i. Wi-Fi extenderjev oziroma ojačevalcev signala Wi-Fi, ki jih priklopimo v električno vtičnico. Čeprav se pri tovrstnih ojačevalcih hitrost malce upočasni, so še vedno priljubljena rešitev za boljši doseg interneta v oddaljenih prostorih.

Za še boljšo izkušnjo s hitrostjo interneta je na voljo novejša tehnologija Wi-Fi Mesh.

  • Mesh omrežje sestavlja več dostopnih točk, ki se povezujejo med seboj in poskrbijo, da enoten brezžični signal seže v vsak kotiček vašega doma in ohranja popolno hitrost interneta. Prednost pametnega brezžičnega omrežja je v enostavni namestitvi in fleksibilnosti ter možnosti optimalnega dosega interneta v vseh kotičkih vašega doma, tudi na prostem.

Kdo mi lahko pomaga izboljšati hitrost interneta?

Za pomoč pri vseh težavah, povezanih s hitrostjo interneta, se vedno lahko obrnemo na T-2 pomoč. Pripravljene imajo raznolike rešitve:

1. Prilagodljivi paketi

Pri operaterju preverimo, kaj točno naš paket vključuje, in pri večjih potrebah razmislimo o zakupu zmogljivejšega paketa. Če nismo prepričani, kateri paket bi bil najprimernejši za naše potrebe, imajo pri T-2 na voljo tudi pakete po meri.

2. Pametna wi-fi mreža

Težave hitro in na enostaven način lahko rešimo s pametno wi-fi mrežo, ki jo enostavno povežemo v že obstoječe T-2 omrežje in modeme, ki jih uporabniki uporabljajo doma, omogoča pa hiter priklop in enostavno upravljanje nastavitev.

3. Analiza in svetovanje

Če se sami ne znajdemo najbolje pri analizi hitrosti interneta in ne znamo zaznati težav, ki vplivajo na počasen internet v našem domu, vam je na voljo T-2 ekipa, ki poskrbi tudi za optimizacijo hišnih internetnih povezav – zdaj BREZPLAČNO za nove naročnike paketov Oranžni. T-2 tehnik ob montaži osnovnih storitev lahko na željo stranke opravi analizo delovanja naprav glede na specifike prostorov in potrebe uporabnikov ter svetuje in pomaga pri nastavitvah za optimalno delovanje interneta.

T-2 ekipa usposobljenih svetovalcev vam bo priskočila na pomoč tako po telefonu, pisno ali na terenu.

Tehnologija

Električna napeljava v vašem domu: Načrtovanje in izvedba

Večina od nas se vsaj enkrat v življenju sreča z obnovo stanovanja če ne že z zidanjem hiše. Vedno se lotimo načrtovanja gradnje z vizijo končnega izdelka, predvsem kar se tiče videza in prostorske razporeditve. Velikokrat pa žal, povsem po nepotrebnem, zanemarimo premišljeno načrtovanje napeljave za povezovanje s svetom.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?