Kolesarske poti po Sloveniji

Letos smo v sklopu dobrodelne akcije T-2 ❤ življenje osveščali o varnosti v prometu in skupaj pokazali, da vsako življenje šteje. Pomemben sestavni del prometa pa so tudi kolesarji, na katere moramo biti še posebej pozorni.

V nadaljevanju navajamo urejene, varne in označene  kolesarske poti  po Sloveniji, ki so čudovita rekreacija za družine ali posameznike.

Osrednjeslovenska regija (Domžale – Slivna)

Kolesarska pot Domžale – Slivna poteka po malo prometnih cestah, makadamskih in ter gozdnih poteh, zato je priporočljiva za gorska oziroma treking kolesa. Tekom poti nas spremljajo majhne vasice in čudovita narava, za kolesarsko kondicijo pa poskrbijo daljši vzponi, ki so poplačani z lepimi razgledi.

Pot začnemo v Domžalah in v Zaborštu zavijemo proti Gorjuši. V Zalogu pod Sveto trojico prečkamo Račo in pot nadaljujemo po cesti skozi Kokošnje, Dole pod Sveto trojico, Stegne in Vrhpolje. Ko prispemo do Moravč nas čaka nekaj več vzponov vse do Limbarske gore, kjer po nadaljujemo do Peč. Skozi Korun ves čas navzgor, ko smo že skoraj na koncu z močmi, z velikim veseljem in olajšanjem, končno pripeljemo do Spodnje Slivne, kjer se kolesarska pot zaključi. Za tiste, ki vam ostane še nekaj kondicije imate v neposredni bližini tudi GEOSS (Geometrično središče Slovenije).

Štajersko – prekmurska regija (Dravska kolesarska pot)

Dravska kolesarska pot je zelo urejena in v veliki večini tudi označena s kolesarskimi tablami. Glede na dolžino poti je dobro, da si jo razdelimo na vsaj 2 dela. V veliki večini poteka po kolesarskih stezah in manj prometnih cestah, vseeno pa moramo biti previdnih na predelih, kjer se srečamo z glavnimi cestami. Pot je zahtevna zaradi dolžine, na poti pa se ne srečujemo s pretiranimi vzponi.

Kolesarska pot ob reki Dravi poteka skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 360 km. Slovenski del Dravske poti se prične na bivšem mejnem prehodu pri Dravogradu in poteka skozi Maribor, Ptuj, vse do Ormoža in meje s Hrvaško. Nadaljujemo skozi Bukovje, Trbonje, Dravče vse do Podvelke, kjer nas čaka vzpon na Lovrenc na Pohorju. Ko pripeljemo do Maribora sledi nekaj lahkotnih vzponov in spustov vse do Zgornjega in Spodnjega Dupleka. V najstarejšem slovenskem mestu Ptuj se držimo kolesarske steze in pripeljemo do Ptujskega jezera. Pot nadaljujemo skozi Zabovce do Muretincev, kjer zavijemo proti hrvaški – Varaždinu.

Savinjsko – zasavska regija (Ljubljana – Zagorje ob Savi)

Kolesarska pot Ljubljana – Zagorje ob Savi vsebuje kar nekaj vzponov, vseeno pa ne sodi med najtežje kolesarske ture. Urejene kolesarske steze do Domžal in umirjene asfaltirane ceste do Zagorja ob Savi.

Od začetka v Ljubljani se vozimo skozi Trzin, Domžale, Dob in Krtino, vse do Moravč. Po rahlem klancu nadaljujemo vse do Kandrš, kjer sledi spust mimo Razpotja, vse do Izlak. Nadaljujemo skozi Spodnje Izlake proti Zagorju, ki je tudi konec naše kolesarske poti.

Gorenjska regija (Cerkljanska kolesarska pot)

Cerkljanska kolesarska pot velja za eno izmed krajših in bolj ravninskih poti. V večini poteka po zelo malo prometnih cestah in makadamskih poteh med polji. Primerna za vsakogar, čas vožnje v eno smer traja približno 1 uro.

Iz Češnjeveka nadaljujemo pot skozi Trato do Velesovega, od tam pa nas makadamska pot med polji pripelje do Praprotne Police. Ko pridemo iz gozda pot zopet nadaljujemo med polji nazaj do Češnjevka, kjer smo turo tudi začeli.

Obalno – kraška goriška regija (Jamska pot)

Srednje zahtevna tura Jamske poti nas popelje po deželi v okolici Postojne mimo: Jame pred Predjamskim gradom, jame Pivka in Črne jame, Otoške jame in Postojnske jame. Najbolj je primerna za gorska kolesa, saj je večinoma speljana po makadamskih in gozdnih poteh.

Turo začnemo v Postojni in po makadamski poti nadaljujemo vse do vasi Zagon. Čez reko Nanoščico zavijemo proti Hraščam in kolesarimo do vasi Landol, kjer nas čaka manjši vzpon. Ko odpeljemo iz vasi Pristava se spustimo do Predjamskega gradu, kmalu pa nas pričaka klanec do Bukovja, kjer pot nadaljujemo proti vasi Belsko z mirno potjo skozi gozd. Prispemo do jame Pivka, za tem pa ponovno v Postojno in neposredno bližino začetka poti.

Dolenjska regija (Topliška kolesarska pot)

Topliška kolesarska pot je ena izmed bolj hribovitih, predvsem na začetku. Priporočljivo je, da imamo pred odhodom nabrane že nekaj kolesarske kondicije. Speljana je po malo prometnih cestah okoliških vasic in vrhov, kratek del poti pa je speljan po makadamski cesti.

Z začetkom v Novem Mestu nas nato odpelje vse do Dolenjskih Toplic in po drugi strani reke Krke nazaj v Novo Mesto. Nato vozimo skozi Škerjanče pri Novem Mestu do Birčne vasi. Pot nadaljujemo med ravnimi polji, malo prometnimi cestami in vasicami. Nadaljujemo skozi Dolenje Sušice in Dolenjske Toplice ter v Dobrem Polju prečkamo reko Krko. Kolesarimo do Podgore in nadaljujemo po Ljubljanski cesti do centra Novega Mesta.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?