Nevarnosti na spletu - kako se jim lahko izognemo?

Tako kot nas skrbi za našo varnost v realnem življenju, se moramo zavedati tudi nevarnosti, ki prežijo na nas v virtualnem, digitalnem svetu. Kljub temu, da nas kriminalna združenja na spletu ne morejo fizično raniti, pa nam na našem računalniku in dokumentih lahko povzročijo kar nekaj škode, pri čemer smo še posebej hudo ranljivi ravno pri dostopnih geslih in naši zasebnosti. Kako se lahko tem nevarnostim in spletnim goljufom izognemo, še posebej, če je naše znanje o računalnikih pomanjkljivo?  Morda vam bodo v pomoč naši nasveti, zato le berite dalje.  

Ko med brskanjem po spletu iščete najbolj sveže novice ali spremljate najpopularnejše video posnetke iz sveta, se vam na ekranu nenadoma pojavi opozorilo, da morate potrditi zagon nekega programa za predvajanje vsebin. In ko ga s klikom potrdite, se pred vami nenadoma pojavi moder zaslon, računalnik pa ostane neodziven tudi po ponovnem prisilnem zagonu. Ko pokličete strokovnjaka, vas lahko samo še seznani z dejstvom, da je vaš računalnik okužen z virusom in da bi morali večkrat posodobiti vaš protivirusni program.

Takšne in podobne zgodbe med uporabniki spleta niso redkost. Lahke dostopnosti in velike povezanosti računalnikov na spletu se zavedajo različni spletni goljufi, ki to radi izkoriščajo na različne načine. Najbolj pogosto nam pošiljajo okužene datoteke ali programe, ki škodujejo vašemu računalniku. Te zlonamerne programe navadno imenujemo virusi, strokovnjaki pa jim dajejo zelo raznolika imena, kot sta na primer trojanski konj ali črv. Razlikujejo se po tem, kako delujejo ali kako se širijo preko datotek in računalnikov. Trojani so na primer poimenovani po trojanskem konju iz grške mitologije. Ta program se zanaša na to, da se predstavi kot neka aplikacija, ki jo želite imeti, po zagonu pa okuži vaš računalnik. Črv je program, ki se širi s podvajanjem in spreminjanjem datotek z namenom, da okuži še druge računalnike. Te datoteke tako postanejo novi trojanski konji, prek interneta pa se izjemno hitro širijo naprej.

Vendar brez skrbi, vse le ni tako črno. Zlonamerni programi se večinoma ne morejo sami od sebe zagnati na vašem računalniku. Najbolj nevarne so programske datoteke, ki jih neposredno zaženemo sami. Najpogosteje so okužene datoteke s končnico .exe ali .com. Pri teh je potrebno biti še posebej previden, saj jih računalnik zažene takšne kot so in se za njihovo uporabo ne zanaša na druge programe. Datoteke, kot so slike in glasba, so mnogo manj nevarne, saj so za svojo uporabo odvisne od drugih programov na vašem računalniku. Mnogim nevšečnostim se torej izognemo že samo s tem, da dobro ocenimo, kako verodostojna je spletna stran, s katere snemamo datoteke. Nenapisano pravilo je, da več kot je vsiljivih živahnih reklam na spletni strani, toliko več je možnosti, da so datoteke na tej strani okužene. Največji motiv za posredovanje virusov je seveda dobiček, zato se današnji virusi prikazujejo tudi kot reklame (adware). Virusi lahko sledijo uporabniku in posredujejo njegove osebne podatke (spyware), lahko zahtevajo plačilo za odklepanje računalnika (ransomware),  ali pa celo ustrahujejo uporabnika (scareware).

Varnostni paket Panda
Zaščitite svoj računalnik z varnostnim paketom Panda. Naročnikom ponujamo dve različici; Panda Antivirus Pro in Panda Global Protection. Ob naročilu, prve 3 mesece brezplačno.

Zdrava pamet je sicer mnogokrat najboljše orožje, ne pomaga pa vedno. Zato je za začetek najbolje imeti na svojem računalniku nameščen dober protivirusni program, ki nenehno preverja datoteke, ki jih odpiramo ali sprejemamo. Protivirusni programi pa kljub vsemu niso povsem nepremagljivo orožje, ki lahko ustavijo vsak virus, ne glede na naše početje. Ker so goljufi vsak dan bolj prebrisani in se dnevno pojavljajo nove oblike zlonamernih kod na spletu, je potrebno tudi antivirusne programe neprestano posodabljati. To pa od razvijalcev programa zahteva konstantno raziskovanje in pogosto tudi visoke stroške. Zato se za protivirusne programe navadno plačuje mesečna ali letna naročnina. Protivirusnega programa torej ne naročimo samo enkrat in nato mirno spimo – zelo pomembno je njegovo sprotno posodabljanje. V naši ponudbi vam zato za zaščito vašega računalnika nudimo učinkovit in priznan protivirusni program Panda.

Kaj bi se zgodilo v primeru, ki smo ga obravnavali v začetku, tokrat z ustrezno posodobljenim protivirusnim programom?

Med brskanjem po spletu se vam na zaslonu pojavi opozorilo s pozivom za zagon programa. Ker sedaj že veste, da gre za datoteko s končnico .exe, ste še posebej previdni pri izbiri, a se kljub temu odločite potrditi opozorilo. Ko potrdite, da želite program naložiti, vas protivirusni program obvesti, da je datoteka okužena z virusom in zagon datoteke nemudoma prekličete. Računalnik ostane odziven in prisilni ponovni zagon ni potreben. Sistem se ob ponovnem zagonu normalno naloži in pri tem ne sporoča napak. Strokovnjaka vam tako ni treba klicati, saj vse normalno deluje. Okužbi s trojanskim virusom, ki ga je vaš protivirusni program prestregel, pa ste se varno izognili. Dokaj enostavno, mar ne?

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?