Popotovanje v zgodovino mobilnih telefonov

Ko Jože v videu dvigne k ušesu Benefonov avtotelefon, izgleda kot parodija mobilne tehnologije. A nekje je bilo treba začeti in ti telefoni so bili, čeprav dragi, prvi znak, da se bo družba konkretno spremenila.

GSM

Čuki, Regle in vse ostale ptice so bile prve znanilke mobilne revolucije, a je šlo vseeno za dokaj drage naprave in minut ter SMS sporočil v paketih ni bilo veliko na voljo. Nostalgija teh zelo pisanih in raznolikih telefonov velikokrat odmisli, kako zelo okorni so bili za uporabo. Vsi proizvajalci so se še lovili z uporabniškimi vmesniki in so bili daleč od elegance današnjih naprav. SMS sporočila se niso shranjevala v niti, tako da si imel predal s prejetimi sporočili in ločenega za poslana sporočila. Nastavitev je bilo bolj malo in poleg imenika je bilo to več ali manj to. Prvi mobilni telefoni so bili res le telefoni, ki se jih dalo nositi naokoli in so imeli pred njihovimi današnjimi vnuki le eno prednost. Ta ni bila zanemarljiva, a baterija je zdržala več dni, lahko tudi tednov, če ga nismo preveč uporabljali. 

Nokia in Blackberry

Po začetnem valu mobilnih telefonov je prišlo obdobje Nokie, ki ima še vedno to čast, da je model 1100 zaenkrat še vedno najbolj prodajan telefon vseh časov. Pri nas je najbrž še vedno najbolj znan model 3210, na kateri smo igrali kačo. Nokia je svoje telefone nenehno razvijala in tako kot v videu pokaže Jože, imela tudi slavni Communicator, ki je že nakazoval, da se bodo telefoni bolj resno začeli vklapljati v splet. V tem času se je zgodil še Blackberry, ki je zmagal predvsem zaradi polne tipkovnice in dostopa do spletne pošte in njihovega BB messengerja. Blackberry ni bilo nikoli največje podjetje s telefoni, a ima posebno mesto v zgodovini in še vedno ljudi, ki prisegajo na njihove tipkovnice. 

2007

iPhone je res spremenil vse. Do njegovega prihoda smo sicer imeli pametne telefone, saj pod to oznako spadajo Blackberry in bolj pametne Nokie. Vendarle pa je Apple s predstavitvijo telefona z zaslonom na dotik, sprožil novo revolucijo, ki je telefone spremenila v žepne računalnike. Pametni telefon je poimenovanje, ki tem napravam ne dela več usluge. Od iPhona naprej so to žepni računalniki, ki ponesreči znajo tudi klicati. Če so Regle imele okorne vmesnike, je iOS to peljal v nove višave. Kako vpliven je bil iPhone, pove dejstvo, da je Google Android razvijal kot konkurenco Blackberryju, a ko so videli iPhone in zaslon na dotik, so obrnili ladjo. Takoj je bilo očitno, da so zasloni na dotik prihodnost in iPhone je tu oral ledino. 

iOS in Android

Danes obstajata le dva mobilna operacijska sistema. No, kakšen se še najde, a veliko večino telefonov ženeta iOS in Android. Kreganje, kateri je boljši, je vedno bolj preživeto, a za vse uporabnike je dobro, da obstaja vsaj minimalna konkurenca. Android je nalašč bolj raztreščen, saj ga Google podarja brezplačno in proizvajalci nanj lepijo svoje vmesnike. iOS pa je Applova ekskluziva in žene le iPhone. Oba sta danes že zelo zrela in nista več deležna velikih sprememb. Tudi telefoni so prišli do točke, ko zares slabih ni več. Odločiti se je treba le za količino denarja, ki se nam zdi sprejemljiva. Izbire je pa toliko, da lahko čisto vsak nekaj najde. iPhone in Android danes zgledata samoumevno, a ju ne bi bilo, če ne bi bilo Regle, kače in Blackberry tipkovnice. 

Zabava

Ste tudi vi shranjevali na diskete?

Naš Jože se je tokrat podal po poti legendarnih disket. Se jih še spomnite? Pridružite se nam na nostalgičnem popotovanju v svet shranjevanja datotek, kot smo ga poznali nekoč.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?