Varnost na internetu: 9 korakov do večje varnosti otrok v digitalnem svetu

Vsi starši smo prej kot slej postavljeni pred izziv, kako in kdaj otroku predstaviti razsežnosti interneta. Ni dvoma, da je internet zakladnica znanja, idej in zabavnega druženja z ostalimi vrstniki, vendar ne smemo pozabiti, da je poleg tega tudi zbirka spletnih prevar, zlorab in drugega nasilja.

Še posebej ranljivi so naši najmlajši raziskovalci, ki  šele vstopajo v nepoznan digitalni svet. Zato smo starši tisti, ki jim moramo postopoma pokazati varno, zmerno a hkrati zabavno internetno okolje ter jih ustrezno zaščititi. Kombinacija vseh teh stvari in nasvetov, ki jih bomo omenili spodaj so cilj do pozitivnih spletnih izkušenj vsakega otroka.

1. Komunikacija kot ključ za krepitev varnosti uporabe interneta

Krepitev močne komunikacijske vezi z otrokom je ključna. Z iskrenim pogovorom lahko otroku predstavimo prednosti in slabosti spleta, izrazimo zanimanje za njegove dejavnosti ter vzpostavimo odprto okolje, kjer se bodo počutili udobno deliti svoje izkušnje in težave.

Gradnja varnosti na internetu poteka skozi odprt dialog, kjer se otroci počutijo varne in razumevane.

S komunikacijo do večje varnosti

Dejstvo je, da otroka ne morete imeti neprestano pod nadzorom, zato je posebej pomembno, da z njim ustvarite močno komunikacijsko vez.

Z iskrenim pogovorom lahko otroku predstavite vse prednosti in slabosti spleta, pokažete zanimanje za njihove dejavnosti, jih poslušate in z njimi delite svoje izkušnje. To jih bo spodbudilo k temu, da vam bodo zaupali in se obrnili na vas ob morebitni neprijetni situaciji.

Varnost na internetu

2. Bodite korak pred njimi

V poplavi raznih aplikacij je pomembno, da otrok uporablja le tiste, ki so primerne za njegovo starost. Zato je dobrodošlo, da se starši poučite o tem, katera družbena omrežja obstajajo in kaj ponujajo. Otroke in njihovo željo po uporabi določenih aplikacij boste lažje razumeli, če boste na tekočem s trendi in pastmi, ki jih ponuja splet hkrati pa se bo zmanjšalo tveganje za nastanek morebitnih negativnih posledic.

Se spomnite, ko so za največja družbena omrežja veljala Facebook, LinkedIn in Myspace? Danes se je vsem tem aplikacijam pridružilo še veliko drugih platform, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Z vami delimo nekaj aplikacij, ki so pri otrocih najbolj priljubljene:

Facebook: Še vedno velja za enega najbolj priljubljenih plaftorm. Uporabnikom omogoča deljenje vsebin, fotografij in povezovanje z drugimi osebami. V sklopu Facebooka je nastala tudi brezplačna aplikacija Facebook Messenger, kjer si uporabniki pošiljajo sporočila, datoteke in ustvarjajo skupinske pogovore.

Instagram: Je priljubljena mobilna aplikacija, ki je osredotočena predvsem na vizualno komuniciranje z drugimi uporabniki. Namenjena je deljenju fotografij in videoposnetkov, všečkanju objav in sledenju ostalim ljudem. 

Snapchat: Je mobilna aplikacija namenjena predvsem za zabavo. Med uporabniki je največ najstnikov, ki preko fotografij in videov ustvarjajo tako imenovane zgodbe. Od ostalih aplikacij se razlikuje po tem, da vsebina po določenem času »izgine«. 

Twitter: Je namenjen objavljanju kratkih aktualnih vsebin (tvitov) v obliki slik, besedila in videov, ki so vidni ostalim uporabnikom. 

Viber: Je najbolj priljubljena brezplačna platforma za komuniciranje. Povezana je z vašo mobilno številko in poleg klicev ter sporočil omogoča še razne druge funkcije. Naj bi veljala za najbolj varno aplikacijo, saj ščiti vašo osebnost. 

Tik Tok: Je vse bolj aktualna aplikacija, ki je zajela ves svet. Z njo lahko pogledamo in urejamo razne kratke posnetke, jih všečkamo in komentiramo. Je pa to tudi ena izmed aplikacij, kjer se pojavlja vse več spletnega nasilja. Neprimerne vsebine in žaljivi komentarji, ki se pojavljajo na tej platformi, lahko negativno vplivajo na otroka. Uporabniki TikToka morajo biti stari vsaj 13 let, do 18. leta pa ga lahko uporabljajo le z dovoljenjem staršev ali skrbnikov.

*Vse te aplikacije imajo starostno omejitev od 13 let naprej.

3. Skupno ustvarjanje računov

Za boljši pregled nad aktivnostmi svojega otroka in takojšnji dostop v primeru zlorabe, priporočamo skupno ustvarjanje računa v družbenem omrežju. Skupaj nastavite ustrezno zasebnost ter izberite močno, varno in edinstveno geslo. Pomembno je, da otroka naučite, kako blokirati in prijaviti škodljivo vsebino ali samega uporabnika.

Poskrbite za varnost na internetu

4. Pomemben je nadzor

Ne glede na različne pristope, otroci potrebujejo naš nadzor nad stvarmi, ki jih počnejo. V tem primeru torej nadzor nad obiskom spletnih strani, aplikacij ter osebami s katerimi so v stiku. Za dodatno varnost in zdravo uporabo interneta, si lahko vsak starš nastavi starševski nadzor. S pomočjo brezplačnih orodji kot so Family Link ali Screen Time  lahko:

- Vzpostavite časovne omejitve (od kdaj do kdaj se lahko uporablja internet),

- omejite in blokirate dostope do neprimernih vsebin,

- spremljate aktivnosti otroka na internetu.

Pri starševskem nadzoru ne gre le za omejevanje in prepoved, temveč tudi za izobraževanje in digitalno ozaveščenost naših otrok, saj bodo tako razumeli pasti spleta in se na njih ustrezno odzvali. Najti moramo le ravnotežje med varnostjo in svobodo ter med omejevanjem in zaupanjem.

5. Deliti ali ne deliti- to je sedaj vprašanje

Spletno zalezovanje, ustrahovanje in nadlegovanje so danes na žalost postali že stalnica naših življenj. Tako kot za nas, velja tudi za otroke, da ne delijo svojih osebnih podatkov s širnim svetom.

Kar je osebno, naj ostane osebno

Otroka opozorite, da lahko le zaradi ene nespametne objave osebnih podatkov in fotografij, nastanejo škodljive posledice, ki ga znajo zaznamovati za celo življenje. Več o tem, česa ni primerno objaviti na spletu, najdete tudi na https://safe.si/napotek/na-druzabnem-omrezju-nikoli-ne-objavi.

Poleg tega lahko na portalu Safe.si najdete še mnogo drugih koristnih nasvetov za varno in odgovorno uporabo interneta.

V hitro pomoč, česa še posebej ne objaviti, vam je lahko kratica TINNG (Telefonska številka, Ime, Naslov, Načrt kam ste namenjeni in Geslo).

Starševski nadzor za varnost na internetu

6. Postavite meje

Postavitev mej in smernic za varno uporabo interneta že od samega začetka je ključnega pomena za ohranjanje pozitivnih navad tudi v prihodnje. Poskusite oblikovati pravila, ki bodo dala otroku možnost, da bo začel sam sprejemati prave in varne odločitve.

Prestroga pravila imajo lahko nasprotni učinek, saj bodo otroci še prej poskusili prekršiti meje. Vsi vemo, da pri njih še posebej velja, da je prepovedano najslajše.

7. Dober zgled je najpomembnejši

Tako kot na ostalih področjih tudi pri uporabi družbenih omrežij otroci posnemajo odrasle. So kot spužve, ki srkajo vse besede in vsako naše dejanje, zato moramo biti v tem primeru še posebej previdni. Bistvo je, da jim prikažemo zdrav način uporabe socialnih omrežij in jim pojasnimo, za kaj jih uporabljamo.

8. Kaj pa spletne igre?

Tudi tu se pojavlja vse več ustrahovanja in spletnega nadlegovanja. Nasveti niso nič kaj drugačni od že zgoraj naštetih. Pomembno je, da budno spremljate otrokovo spletno dejavnost, uporabite zdrav nadzor in se o morebitnih težavah odkrito pogovarjate. 

Varnost otrok na internetu

9. Zabavno, a varno

Ne pozabite, da vzdrževanje varnega in prijetnega spletnega okolja za otroke zahteva stalno vodenje, izobraževanje in odprto komunikacijo.

Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov lahko svojim otrokom pomagate varno krmariti po spletu, hkrati pa izkoristite njegove prednosti za učenje, ustvarjalnost in povezovanje. Verjamemo, da je uporaba interneta ter raznih družabnih omrežij in aplikacij res zabavna, a naj bo predvsem varna.

Varnost na internetu
Preverite tudi ukrepe za večjo varnost na internetu.

Ali znate prepoznati spletno prevaro?

Na spletu najdemo veliko dobrih vsebin na temo spletnih prevar in nasilja, ki nas varujejo pred morebitnimi nevarnostmi.

Varni na internetu poleg aktualnih in uporabnih informacij ponujajo tudi razne poučne kvize in gradiva, ob kakršnikoli spletni težavi, pa se lahko vedno obrnete nanje. Za vas smo poiskali kviz, ki ga lahko rešite skupaj s svojimi otroki ter se prepričate, kako varni ste na spletu.

https://www.varninainternetu.si/knjiznjice/kvizi/

Splošna priporočila, ki povečajo varnost na internetu

Predstavljamo nekaj osnovnih priporočil, ki jih velja upoštevati:

1. Vzpostavite močno geslo in dvostopenjsko zaščito

Eden prvih korakov k varnosti na internetu je vzpostavitev močnega gesla. Izogibajte se preprostim kombinacijam in raje uporabljajte kombinacijo črk, številk ter posebnih znakov. Poleg tega je priporočljivo aktivirati dvostopenjsko overjanje, kar dodatno zavaruje dostop do vaših računov.

2. Posodabljajte programske rešitve redno

Posodobitve programske opreme niso le nadležne opombe, temveč ključni del varnosti na internetu. Redne posodobitve varnostnih popravkov zagotavljajo, da so morebitne varnostne luknje v vašem operacijskem sistemu, brskalniku in drugih programih zamašene, kar zmanjšuje možnost izkoriščanja teh lukenj s strani spletnih napadalcev.

3. Uporabljajte zanesljiv antivirusni program

Antivirusni programi so vaša prva linija obrambe pred zlonamerno programsko opremo. Zagotovite si kakovosten antivirusni program in ga redno posodabljajte. Ta program bo prepoznal in odstranil morebitne grožnje ter tako ohranil integriteto vašega sistema.

4. Preverjajte povezave pred klikom

Previdnost pri odpiranju povezav v elektronskih sporočilih ali na spletnih straneh je ključnega pomena. Preverite, ali so povezave legitimne, preden nanje kliknete. Sumljive povezave lahko vodijo do spletnih strani z zlonamerno programsko opremo ali poskusov kraje osebnih podatkov.

5. Skrbite za zasebnost na družbenih omrežjih

Družbena omrežja so pogosto tarča za krajo osebnih podatkov. Nastavite stroge nastavitve zasebnosti na svojih profilih in preverite, katere informacije so deljene javno. Bodite previdni pri sprejemanju prijateljstev in ne delite preveč osebnih podatkov na spletu.

6. Redno ustvarjajte varnostne kopije podatkov

V primeru izgube podatkov zaradi napada z zlonamerno programsko opremo ali drugega incidenta, so redne varnostne kopije neprecenljive. Ustvarjajte varnostne kopije pomembnih podatkov in jih shranjujte na varnem mestu, ločenem od vašega računalnika.

7. Izobražujte se o spletnih prevarah

Bolje kot razumemo različne oblike spletnih prevar, boljši smo pri prepoznavanju in izogibanju njih. Redno se izobražujte o najnovejših spletnih grožnjah, prevarah in taktikah napadalcev.

8. Preverjajte svoje finančne račune redno

Redno preverjanje finančnih računov je odličen način za odkrivanje morebitnih nepravilnosti ali sumljivih transakcij. Hitro ukrepanje v primeru nepravilnosti vam lahko pomaga preprečiti finančno škodo.

9. Ostanite opremljeni z VPN storitvijo

Uporaba virtualnega zasebnega omrežja (VPN) povečuje varnost na internetu. VPN šifrira vašo internetno povezavo in ščiti vaše podatke pred zlorabo. 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?