Dan varne rabe interneta: Recimo NE spletnemu nasilju

Danes, 6. februarja obeležujemo dan varne rabe interneta, ki letos postavlja v ospredje problem spletnega nasilja med otroki in mladostniki. V dobi, ko je internet nepogrešljiv del našega vsakdana, se moramo zavedati nevarnosti, ki prežijo na spletu in aktivno prispevati k ustvarjanju varnega spletnega okolja.

Najbolj prisotno pri otrocih in mladostnikih

Pod spletno nasilje štejemo vse oblike nasilja, ki se dogajajo preko spleta. Nadlegovanje, žaljenje, širjenje lažnih informacij, razne grožnje in še mnogo drugih reči. Spletno nasilje se lahko zgodi prav vsakemu, še posebej pa prevladuje pri otrocih in mladostnikih. 

Spletno nasilje lahko preprečimo

Pomembno je, da v primeru spletnega nasilja takoj pravilno ukrepamo. Zavedanje nevarnosti in poznavanje možnih oblik spletnega nasilja sta ključnega pomena za varno uporabo interneta in preprečevanje spletnih zlorab. Za dodatno zaščito pa se je potrebno izogibati deljenju občutljivih informacij na javnih mestih. Če postanete žrtev spletnega nasilja ali pa ste samo priča le temu, nujno prijavite in blokirajte osebo ter se obrnite po pomoč k najbližjim ali strokovnim organizacijam.

Kam po pomoč?

V primeru spletnega nasilja, je pomembno, da smo slišani ter se lahko obrnemo po pomoč na tiste ljudi in organizacije, ki jim lahko zaupamo. Spodaj smo navedli priporočila, ki so na voljo za brezplačno pomoč:

Safe.si – točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.
TOM Telefon – brezplačna telefonska številka 116 123 za otroke in mladostnike
Spletno okoprijava posnetkov spolnih zlorab otrok.
Varni na internetunasveti za varnost na internetu.
Logout – pomoč pri odvisnosti od interneta.
Zavod Missszavod za varstvene in mladinske programe, namenjene otrokom, mladostnikom in staršem.
SI - Certnacionalni odzivni center za kibernetsko varnost
TRACeD – izobraževalno okolje, ki nudi nasvete in pomoč v primeru spletnega nasilja.

TV oddaje in spletne vsebine

TV Slovenija je za namen ozaveščanja o digitalni varnosti pripravila veliko vsebin za otroke, mladostnike in tudi starše. Aktualno problematiko bodo vse do 10. februarja prikazovali preko televizijskih, radijskih in spletnih vsebin. Prav tako na svoji spletni strani ponujajo različne vsebine za starše in mentorje.

Izobraževalne vsebine in brezplačne aktivnosti pa najdemo tudi na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki se vsakodnevno srečuje s spletnim nasiljem med otroci in mladostniki. Tukaj dodajamo še njihov priročnik za starše, ki ponuja ključne nasvete za varno uporabo interneta vaših najmlajših.

Odgovorno in varno

Splet nas vsak dan postavlja pred številne izzive, ki jih moramo znati pravilno rešiti. Izobraževanje, ozaveščanje in podpora najbližjih so najpomembnejši za zagotavljanje varnosti in preprečevanje spletnega nasilja. Z odgovorno in varno rabo interneta lahko ustvarimo prijetno spletno okolje za vse nas.

Tehnologija

Varnost na internetu: 9 korakov do večje varnosti otrok v digitalnem svetu

Splet je poln prevar, zlorab in drugega nasilja. Preverite nasvete, kako lahko zavarujete svoje najmlajše pred nevarnostmi interneta.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?