Kako organizirati in arhivirati fotografije

Ovekovečiti trenutek na fotografiji je danes lažje kot kdajkoli. Mobilni telefon imamo vedno pri sebi, zato lahko v vsakem trenutku ujamemo neponovoljiv prizor. Nekoliko večji izziv pa je, kaj narediti z vsemi fotografijami, ki se naberejo na telefonu in fotoaparatu. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj uporabnih nasvetov, kako smotrno organizirati fotografije in kako jih varno arhivirati.

V čem je razlika med organiziranjem in arhiviranjem fotografij?

Če vsak dan le nekajkrat pritisnemo na sprožilec fotoaprata na telefonu, se v enem letu v galeriji nabere tisoč in več fotografij. Ko dodamo še fotografije s počitnic in različnih praznovanj, lahko to pomeni nekaj tisoč ujetih trenutkov. Zagotovo pa ni vsaka fotografija tudi takšna, ki bi jo radi shranili za vedno. Z organiziranjem poskrbimo, da bomo shranili le tiste fotografije, ki imajo za nas pomembno vrednost, in jih označili in shranili na takšen način, da jih bomo brez težav kadar koli našli. Arhiviranje pa pomeni shranjevanje originalov in kopij na varnem in dostopnem mestu.

 

Nasveti za organiziranje fotografij

 

 • Doslednost in sprotno urejanje

Najbolje je, da fotografije urejate sproti, na primer enkrat na mesec – tako boste imeli vedno urejeno galerijo in organiziranje vam ne bo vzelo veliko časa. Ker boste organizirane fotografije tudi arhivirali, pa bodo na varnem vsi trenutki, ki jih želite shraniti za vedno. Žal brez doslednosti in nekaj dela ne gre – če si za to ne vzamete časa, boste pač imeli shranjene vse fotografije.

 

 • Označite fotografije, ki so vam všeč

Ko se prebijate skozi večje količine fotografij, je eden od načinov, da označite tiste, ki so vam všeč in jih želite shraniti. »Všečkanje« fotografij je mogoče v večini galerij na telefonih, tovrstno označevanje pa omogočajo tudi mnogi fotoaparati. Ko označite vse fotografije, ki jih boste shranili, ostale preprosto izbrišite.

 

 • Zberite vse fotografije na enem mestu

Preden se lotite urejanja, zberite fotografije z vseh naprav na enem mestu. Če imate urejen samodejen prenos fotografij s telefona na računalnik ali v oblak, prekopirajte na isto mesto še posnetke s spominske kartice fotoaparata.

 

 • Izberite sistem označevanje

Da bi lahko fotografije vedno našli, si izberite sistem, ki vam najbolj ustreza. Eden od najbolj logičnih in preglednih načinov je shranjevanje v mapah po letih in mesecih, npr. 2015-10. Za tematske fotografije pa lahko ustvarite tudi posebne mape, npr. Morje ali Smučanje, in jih shranite v mapo tistega meseca, ko ste jih ustvarili. Večina knjižnic omogoča že samodejno razvrščanje fotografij po datumih, zato s tem pravzaprav ne boste imeli veliko opravka.

 

 • Ustvarite dve kopiji, preden zbrišete kartico

Ko prenesete fotografije s spominske kartice fotoaprata na računalnik, se prepričajte, da imate shranjeni dve kopiji, preden pobrišete vse, kar je na kartici.

 

 • Vedno shranite originalne fotografije

Če fotografije urejate s katerim od računalniških programov, poskrbite, da vedno shranite tudi originalno različico, saj ne veste, kdaj boste morda želeli pogledati izvorno fotografijo.

 

 

Nasveti za arhiviranje fotografij

 

 • Vedno ustvarite najmanj dvojne kopije

Če imate fotografije shranjene na računalniku, vedno poskrbite, da boste imeli vsaj še eno kopijo vseh datotek, najbolje v oblaku.

 

 • Izberite različne medije

Medijev za shranjevanje fotografij in drugih dokumentov je več. Še pred nekaj leti so bili CD-ji in DVD-ji zelo pogosto zakladnica družinskih spominov, a ker se tehnologija spreminja, izboljšuje pa se tudi kakovost fotografij in s tem njihova velikost, je za shranjevanje potrebnega vse več prostora. Zelo mogoče je, da vaš računalnik nima dovolj prostora za nekaj letno galerijo, zato boste morali najti drugačen medij. Zunanji diski lahko so cenovno relativno dostopni in vam zagotovijo veliko novega prostora, vendar pa naj galerija ne bo shranjena le na disku. Odlična izbira je shranjevanje kopije v oblaku, kjer imate dovolj prostora, obenem pa so fotografije varne pred morebitnimi nesrečami, ki lahko poškodujejo druge medije, na primer poplava, požar ali druge okvare.

 

 • Natisnite najljubše fotografije

Zagotovo ne boste natisnili vseh fotografij, ki jih boste posneli čez leto, vseeno pa ne zanemarite vrednosti najljubših fotografij v fizični obliki. Foto albumi imajo še vedno svoj čar in vsakdo uživa ob njihovem listanju ter obujanju spominov.

 

Horizont – oblak z do 1 TB prostora

Svoje fotografije lahko varno shranite v oblaku T-2 Horizont. Ne le, da imate na voljo kar do 1 TB prostora, shranjevanje v oblaku ima veliko pomembnih prednosti:

 • Do fotografij v Horizontu lahko dostopate z različnih naprav in jih kadar koli pokažete prijateljem. Lahko jih predvajate kar na domačem TV ekranu. Navodila si lahko preberete na tej povezavi.
 • Poleg fotografij lahko v oblaku shranite tudi filme, glasbo, videoposnetke in druge vsebine.
 • Oblak ne obremenjuje spomina na vašem računalniku.
 • Shranjevanje vsebin je varno, T-2 pa ne more nikoli dostopati do vaših dokumentov. Poleg tega se vsi strežniki nahajajo v Sloveniji.
 • Shranjevanje v oblaku je varno tudi pred fizičnimi poškodbami, ki so jim podvrženi drugi mediji.

Aplikacije in navodila za Horizont si lahko preberete na tej povezavi.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?