Kako urediti napeljavo po vašem stanovanju?

Večina od nas se vsaj enkrat v življenju sreča z obnovo stanovanja če ne že z zidanjem hiše. Vedno se lotimo načrtovanja gradnje z vizijo končnega izdelka, predvsem kar se tiče videza in prostorske razporeditve. Velikokrat pa žal, povsem po nepotrebnem, zanemarimo premišljeno načrtovanje napeljave za povezovanje s svetom.

Načrtovanje napeljave pri velikih obnovah ali novogradnji

Najprej določite mesto v svojem stanovanju, kjer boste postavili središče za glavne telekomunikacijske naprave, od koder bo razvejana notranja napeljava kablov po vsem stanovanju. Priporočamo vam, da je ta točka čimbolj na sredini vašega stanovanja. Če se da, vgradite telekomunikacijsko omarico na steno, saj bodo naprave tako najbolj odmaknjene s poti, kabli pa najbolj urejeni. Poskrbite tudi, da bo omarica primerno velika, ker bodo te naprave potrebovale tudi primerno kroženje zraka, da se ne bodo pregrevale.

Premišljeno načrtujte napeljavo za telekomunikacijske kable in vnaprej predvidite cevi v stenah ter vtičnice. Ne pozabite pustiti kakšne dodate cevi in vtičnice. Potrebovali jih boste, ko si boste zaželeli preurediti stanovanje. Uporabite raje cevi z večjim premerom in napeljite v vsako po dva UTP kabla. Naše želje po uporabi pametne tehnologije so vse večje, zato napeljite UTP kabel v vsako sobo v stanovanju in pripravite vtičnice zanj. Ne pozabite napeljati UTP kabel tudi v kuhinjo (pametna pečica, hladilnik) ter pralnico.

Televizija je osrednji prostor dnevne sobe

Posebno pozornost namenimo prostoru in napeljavi za televizijo. Glede na zadnje trende se televizije večinoma nameščajo neposredno na steno s posebnim nosilcem. Vse prepogosto pa se dogaja, da vidimo čudovito novo televizijo na steni, pod njo prekrasna omarica, vmes pa kabelski kaos. Na mestu, kjer ste predvideli televizijo, vgradite vtičnice za elektriko ter omrežno povezavo tako, da se bodo skrile za tv napravo. Svetujemo vam še, da od televizije do omarice pod njo vgradite v steno (pod omet) še kakšno cev, primerno široko za vse priključke med televizijo in napravami, s katerimi jo povezujemo predvsem s kabli HDMI. Ne pozabite napeljati cevi do mest, kjer boste postavili dodatne zvočnike.

Do lično skrite napeljave v nekaj korakih

Če trenutno ne obnavljate vašega stanovanja, lahko vseeno zelo preprosto poskrbite za lepše urejeno in v večini primerov celo skrito napeljavo. Ne le, da tej kabli niso videti ravno najlepše, v nekaterih primerih so lahko napeljani tudi zelo moteče. V vašem stanovanju pa je kar nekaj mest, kamor lahko skrijete večino telekomunikacijskih kablov.

Mrežne kable, ki jih uporabljate za povezavo vaših naprav z modemom lahko preprosto skrijete za omare ali nalepite na spodnje stranice svojega pohištva (če je dvignjeno). Brez posebnih težav lahko uporabite tudi okrasne stenske letve, za katere lahko zelo lepo pospravite UTP kabel. Samo pazljivo pri nameščanju teh letvic nazaj na svoje mesto! Mimogrede se lahko zgodi, da ob uporabi vijakov ali žebljev prebijete kabel. V skrajnem primeru, če kablov ne morete skriti za pohištvo ali okrasne letvice, vam ostane uporaba plastičnih kanalčkov za kable. Te kanalčke lahko preprosto nalepite na zidove. Največkrat jih nalepimo kar pod strop, saj tam najmanj izstopajo. Kanalčke lahko pobarvate kar z zidno bravo.

Ljubitelji minimalizma, pozor!

V primeru, da bi se radi popolnoma znebili kablov, pa lahko uporabite naprave, ki brezžično prenašajo signal. Eno izmed njih vam posebej priporočamo tudi mi saj je zelo preprosta za namestitev in uporabo. Imenujemo jo Pametna Wi-Fi mreža. Napravo vklopite v elektriko in brezžično povežete z modemom, ki predstavlja del omrežja Mesh. Povezavo si lahko zagotovite tudi za potrebe televizije saj lahko povežete TV komunikator z napravo preko UTP kabla. Mesečni najem naprave znaša 2,99 €. Na ta način se boste popolnoma znebili odvečnih vmesnih kablov, naprava pa je primerna za uporabo tudi v najbolj oddaljenem kotu vašega stanovanja, hkrati pa bo izboljšala pokritost Wi-Fi signala v vašem stanovanju.

Pametna Wi-Fi mreža
Izberite pametno Wi-Fi mrežo in ostanite povezani ob neprekinjeni brezžični povezavi po celem stanovanju.

S temi preprostimi a vseeno pomembnimi koraki boste dosegli mnogo bolj urejen in prijeten videz vašega stanovanja.

 

Tehnologija

Kakšen je pa vaš digitalni ščit?

Na spletu ste ranljivi, a nikakor nemočni. Poskrbite za ustrezno kibernetsko zaščito.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?