Kupujete nov televizor?

Verjamemo, da nakup novega TV sprejemnika številnim uporabnikom pomeni pravi mali izziv. Ponudba na trgu je velika, s čemer ne mislimo le na znamke in velikost ekrana, ampak tudi številne funkcionalnosti. Izbira pravega televizorja je tako brez strokovnega nasveta svetovalcev v trgovini ali prijatelja včasih zelo težka. Če v bližnji prihodnosti načrtujete nakup novega televizorja, vam bo morda spodnji vodič z nasveti prišel ravno prav.

Najpogosteje nas begajo prav številne funkcionalnosti in njihov pomen. Večina današnjih televizorjev na trgu sodi med t.i. pametne televizorje – pogosto označene z oznako SMART TV. To pomeni, da televizor ni več zgolj predvajalnik slike in zvoka, ampak deluje kot računalnik z internetno povezavo. S tem so postale možne funkcionalnosti, katerih si še pred približno 10 leti nismo niti predstavljali.

Predlagamo, da je nov TV sprejemnik vsaj FullHD/FHD (ločljivost 1920 x 1080), še raje 4K/UHD (ločljivost 3840 × 2160). Že zato je bolj smiselno kupiti nekoliko zmogljivejši televizor, ki bo podpiral šele prihajajoče tehnologije in funkcionalnosti. 4K televizorji vam ponujajo vrhunsko ločljivost slike; a na račun potrebne večje pasovne širine za nemoteno dobavo signala. Poleg tega, trenutno le malo TV hiš že oddaja tudi program v 4K ločljivosti (T-2 d.o.o. svojim uporabnikom že sedaj nudi 4K TV vmesnike in dostop do nekaj tujih 4K programov); nekoliko drugačna je zgodba z YouTube, Netflix in Vimeo, ki nudijo vse več 4K vsebin. Torej: DA za 4K.

Med tehnologijami zaslona prevladujeta LCD LED in OLED (Organic LED) tehnologija, ki sta sicer različno poimenovani pri proizvajalcih. Samsung tako za OLED tehnologijo recimo uporablja izraz Super AMOLED.
LCD LED zaslon prikazuje sliko s pomočjo "tekočih kristalov", da doseže svetilnost pa mu pomagajo LED - Light-Emitting Diodes (svetlobo-oddajajoče diode). Te so nameščene v ozadju ali ob robu zaslona (cenejši modeli). Glavna omejitev te tehnologije je, da je nemogoče natančno osvetliti le določen del slike in posledično »črnina« ni enakomerna. OLED zaslon za prikazovanje slike ne potrebuje dodatne osvetlitve, saj njegove točkaste komponente, ki sestavljajo sliko, same dosegajo potrebno svetilnost za prikaz slike. Na OLED panelu imamo torej majhne točke (pixle), ki se same osvetljujejo, kar v praksi pomeni, da lahko dosežejo neskončno črnino in kontraste. Ker je lahko sosednja točka (pixel) ugasnjena in torej povsem črna za razliko od LED osvetlitve. In ker dober kontrast v največji meri definira dobro sliko, imajo OLED paneli odlično izhodiščno točko za izdelovanje dobrih TV-jev. Prednost OLED tehnologije je tudi v večjem vidnem kotu, bolj naravnih in natančno prikazanih barvah, neskončnem kontrastu ter hitrem odzivnem času pikslov. OLED tehnologije je torej boljša izbira.

Pri izbiri televizije pazite tudi na število in tipe priklopov. Predlagamo, da ima novi TV sprejemnik 2 ali še bolje 4 HDMi (High Definition Media Interface) priključke, za dostop do interneta pa mrežni vhod (RJ45) ali še bolje Wi-Fi mrežno kartico. Vaš TV bo gotovo že imel vsaj nekaj spletnih aplikacij, kot so Youtube, Netflix, spletni brskalnik in Google Trgovina, poleg tega je potrebno tudi vsake toliko časa posodobiti nameščeno programsko opremo. Praviloma se to lahko izvede samodejno, brez posredovanja uporabnika. HDMi vhod je standard, saj edini omogoča prenos signala za sliko FHD in 4K ločljivosti. Če uporabljate ločen sistem zvočnikov, ki je del avdio-video kompleta, naj ima televizor tudi S/PDIF vhode. Tako boste lahko zvok s televizorja speljali na zunanje zvočnike in uživali v odličnem zvoku. Vgrajeni zvočniki televizorja praviloma niso tako zmogljivi, zato bo užitek ob prenosu rock koncerta ali opere na zunanjih zvočnikih praviloma precej večji.

USB vhod pa boste potrebovali za priklop USB ključka/zunanjega diska, kadar boste z njega želeli predvajati vsebine ali jih nanj snemati. Televizorji imajo praviloma vsi USB predvajalnik, torej lahko s ključka ali diska predvajate slike, filme in glasbo. Vse pogostejši pa je tudi USB snemalnik, tako da lahko določene vsebine tudi snemate. A če vam ponudnik IPTV nudi digitalni snemalnik, boste lahko vsebine snemali tudi nanj.

Da bi se izognili zmedi kablov v ozadju televizorja, večji proizvajalci ponujajo kot dodatno opremo priklopno postajo (t.i. docking station), kamor priklopite več različnih naprav in jo diskretno skrijete. Sama priklopna naprava (kot je recimo Samsungov One Connect Box) je nato z enim samim kablom povezana s televizorjem.

Kot smo omenili, je vaš pametni televizor v bistvu računalnik, torej ima vgrajen operacijski sistem. Običajno gre za Android oziroma eno izmed njegovih različic; zaprti operacijski sistemi posameznih proizvajalcev so šli »iz mode«. Z namestitvijo Android na pametne televizorje se odpira popolnoma novo poglavje povezljivosti digitalnih naprav (mobiteli in računalniki) s televizorjem in izmenjave vsebin med napravami. Vsebino, ki se nahaja na vašem mobitelu ali tablici, lahko preprosto preko Wi-Fi »prenesete« in prikazujete na pametnem televizorju. Poleg tega lahko na televizor naložite tudi posamezne aplikacije, katere sicer že uporabljate na vašem mobilnem telefonu ali računalniku. Prav tako je postal »pametnejši« daljinec: ima manj tipk in omogoča celo govorne ukaze. Tako boste imeli na mizi le en univerzalni daljinec, ki lahko sočasno upravlja vaš TV in ostale naprave ter omogoča brskanje po spletu.

Vsak tv sprejemnik ima vgrajen procesor za sliko in zvok. Proizvajalci ponujajo številne tehnologije zvoka in slike (na primer Acoustic Surface ter ClearAudio+, Dolby Digital Plus in Q Engine) – če imate možnost, preizkusite v živo pred nakupom. Pri vseh televizorjih se boste srečali s pojmom dinamičnega razpona (Dynamic Range) – to vam pove, kakšno število barvnih odtenkov lahko televizor prikaže oziroma kako širok je razpon od popolne beline do popolne črnine. Večji je – večji razpon tonov prikaže televizor.
Če boste naleteli na oznako RedDot, to ni tehnologija, ampak nagrada, katero poseben mednarodni odbor vsako leto podeli za izjemne dosežke na področju oblikovanja in marketinga. Izdelki, ki se »kitijo« s to nagrado, so vsekakor vredni dodatne pozornosti pri nakupu.

Vsekakor vam svetujemo, da televizorja (ali katerega drugega podobnega izdelka) ne kupujete »impulzivno«. Vzemite si čas, preglejte bogato ponudbo v trgovinah in razmislite, kaj potrebujete. Šele nato pričnite z izbiranjem pravega modela. Ker verjetno televizor kupujete za obdobje več let, vseeno predlagamo nakup takšnega, ki ima čim več uporabnih tehnologij za boljšo uporabniško izkušnjo. Morda že pri nakupu upoštevajte tudi ponudbo dodatne opreme, ki je kompatibilna z vašim bodočim televizorjem.

Tehnologija

Naj se povežem na 2,4 GHz ali 5 GHz Wi-Fi omrežje?

Največja razlika med obema je hitrost. V idealnih pogojih bo 2,4 GHz Wi-Fi, odvisno od usmerjevalnika, podpiral hitrost do 450 Mb/s ali 600 Mb/s, 5 GHz Wi-Fi pa hitrost do 1300 Mb/s. Številki 2,4 in 5 se nanašata na dva različna frekvenčna pasova, ki jih Wi-Fi omrežje uporablja za signal.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?