Še uporabljate stacionarni telefon?

Telefoni z vrtečo številčnico danes delujejo kot nekaj, kar bi si izmislil pisec kakšnega retro romana. V dobi imenikov, ko si številko shranimo enkrat in jo potem pozabimo, je proces vrtenja številke milo rečeno smešen. Vendarle pa, tako kot ikona diskete, silhuete teh telefonov še vedno kje najdemo. Predvsem pa še vedno slišimo glagol "zavrteti", ko govorimo o telefonskih številkah. Ti telefoni so sicer dolgo bili edina možnost, a pogled na njihove naslednike s fiksno številčnico da vedeti, kako staromodni so bili. 

ETA 80

Tako kot imajo status legend Nokia 3310, iPhone in prvi Blackberry, ta naslov v naših krajih med stacionarnimi telefoni pripada Iskrini napravi ETA 80. Če pogledamo, kako so telefoni zgledali pred ETO in po ETI, je razlika očitna. Jože ga v videu označi za "najlepši telefon vseh časov". Je to pretiravanje? Najbrž niti ne, saj gre za izjemen dosežek industrijskega oblikovanja, ki je po svetu pobiral nagrade. Poleg odličij pa si je nabiral tudi ponaredke in v zgodovini se jih je nabralo skoraj 20. Na srečo se ni pozabilo, da je izvirni dizajn delo dr. Davorina Slivnika iz Iskre in je telefon sprejet v Ameriški muzej sodobne umetnosti MOMA.

Brezžični domači

Konec evolucije domačih, fiksnih telefonov pa so njihove brezžične različice. Hoditi po stanovanju in govoriti po telefonu je že dolgo nekaj samoumevnega. Še nekateri ožičeni telefoni so imeli tako dolge kable, da si s slušalko, če si bil previden, lahko naredil nekaj korakov stran od same naprave. A prava revolucija se je zgodila, ko so na trg prišli brezžični telefoni. Slušalke so imele anteno in številčnico, vse ostalo pa je bilo v bazni postaji, ki je bila priklopljena v telefonsko omrežje. Avtonomija slušalk ni bila izjemna, tako da je bilo priporočljivo telefon vedno odložiti nazaj na bazo, sicer se je izpraznil in bili smo nedosegljivi. Ti telefoni so z leti napredovali tako, da so dobili zaslone, daljšo avtonomijo, manjše oblike in vedno bolj lahki so bili. Vseeno pa lahko še danes vidimo njihove naslednike, saj se jih dobi v paketih

Zen telefon

Jože v videu lepo izpostavi največjo prednost stacionarnih brezžičnih telefonov. Imajo svojo telefonsko številko, ki jo lahko damo le izbranim ljudem in ko se hočemo doma zares odklopiti od pametnega telefona, ga lahko ugasnemo in pozabimo. Tisti, ki hočemo, da nas prikličejo, bodo to lahko storili, za vse ostale pa ne obstajamo. 
Stacionarni telefoni so sicer še ena veja elektronike, ki jo je nasledil pametni telefon. Tako se radio, kalkulatorji, fotoaparati, kamere in stacionarni telefoni znajdejo le še v nišnih vlogah. Nikakor pa niso izginili in se marsikje pojavijo kot estetsko dopolnilo domovanja. Na vidno mesto postavljen telefon ETA 80 še danes ni slaba odločitev. Tudi če ga ne uporabljamo za klicanje, že pogled nanj zadostuje.

Zabava

Popotovanje v zgodovino mobilnih telefonov

Z Jožetom se spominjamo prvih mobilnih telefonov, ki smo jih s ponosom nosili s seboj. Kateri pa je bil vaš prvi?

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?