Preveč naprav na Wi-Fi signalu? Kako zagotoviti optimalno delovanje vseh

Časi, ko smo povezavo z internetom potrebovali zgolj pri delu z računalnikom, so gotovo za nami. Naši domovi se vsako leto bolj spreminjajo v pametne domove. Na tržišču najdemo pametne naprave, ki jih lahko uporabljamo na vseh področjih – v kuhinji, spalnici, kopalnici, na vrtu, terasi – praktično v vsakem kotičku doma. 

Za brezhibno delovanje vseh pametnih naprav potrebujemo hiter internet – prav v tem se specializiramo pri T-2. Glede na svoje potrebe lahko izberete različne internetne pakete ali kombinacije storitev televizije, interneta in telefonije.

Kakšno hitrost interneta potrebujete v vašem gospodinjstvu, je odvisno od:

  • števila pametnih naprav in
  • načina uporabe teh naprav.

Katere naprave uporabljajo Wi-Fi signal?

V vsakdanjem življenju se na naš Wi-Fi signal zanaša več naprav, kot bi morda mislili. Trendi se gibljejo v smeri še večje povezanosti z brezžičnim omrežjem, zato lahko vsako leto na trgu najdemo nove pametne naprave, ki se zanašajo na naše Wi-Fi omrežje. 

Vse naprave, ki jih lahko nadzorujemo in upravljamo prek aplikacij na mobilnem telefonu, tablici ali računalniku, imajo vgrajene brezžične vmesnike in tako na svoj način bremenijo naš Wi-Fi signal. 

Med najbolj priljubljene spadajo:

  • Pametni gospodinjski aparati: Pečica, hladilnik, pralni stroj in celo stranišča. Vse to so aparati bele tehnike, ki jih lahko na tržišču že dobite v pametni izvedbi. 
  • Robotski sesalci: Male simpatične naprave, ki namesto vas temeljito sesajo in celo pomijejo po tleh. Potrebujejo le natančen načrt gibanja in vaš dom je čist brez napora.
  • Pametne televizije: Poleg gledanja televizijskih programov omogočajo tudi brskanje po spletu in gledanje filmov, nadaljevank, video posnetkov prek Netflix, Disney+, YouTube in drugih storitev pretakanja. So ene izmed največjih porabnic wi-fi signala, saj vsako sekundo prenašajo ogromno količino podatkov. 
  • Računalniki, telefoni, pametne ure, tablice: Danes ni prav nič presenetljivo, če je v gospodinjstvu cel ducat tovrstnih naprav. Uporabljamo jih dnevno – med drugim za delo, šolo in razvedrilo. Več naprav je priključenih na en usmerjevalnik, večja je obremenjenost signala. 
  • Pametne ključavnice: Idealna rešitev za vse, ki kar naprej izgubljate ključe. Pametna ključavnica vrata odpira s pomočjo aplikacije na telefonu. Vsak družinski član ima lahko svoj elektronski ključ, ključavnice se lahko odpirajo tudi na daljavo. Nastavitve omogočajo tudi samodejno zaklepanje vrat potem, ko vrata zaprete.

To je zgolj začetek – vsako leto lahko na trgu najdemo nove fascinantne naprave, ki nam s pomočjo Wi-Fi omrežja olajšajo življenje, med drugim pametne tehtnice, termostate, čistilce zraka itn.

Poleg tega na hitrost brezžičnega interneta vplivajo tudi naprave, ki so prižgane, čeprav jih ne uporabljamo. Na vseh teh napravah se lahko praktično ves čas izvajajo nadgradnje, ki upočasnjujejo signal.

Pa je vaš router (usmerjevalnik) dovolj močan, da lahko usmerja vse te naprave?

Koliko naprav lahko povežemo z usmerjevalnikom?

Usmerjevalniki se med seboj bistveno razlikujejo – sploh drastična je razlika med starejšimi in novejšimi modeli. Zato je priporočljivo, da stare usmerjevalnike sčasoma zamenjamo za novejše. To je eden izmed najlažjih korakov, s katerim lahko zagotovite hitrejše delovanje interneta po celotnem domu.

Večina novejših usmerjevalnikov omogoča povezavo z okrog 250 napravami. Popolnoma normalno pa je, da hitrost signala z vsako dodano napravo pada.

Ko več naprav hkrati uporablja isti usmerjevalnik, nastopi prenatrpanost omrežja. Vse naprave namreč med seboj tekmujejo za najboljšo povezavo z istim usmerjevalnikom. To lahko vodi v nizke hitrosti interneta, zatikanje, izgubo kakovosti slike itn.

Koliko naprav je povezanih z vašim Wi-Fi usmerjevalnikom?

Se sprašujete, ali je počasen internet posledica neželenih uporabnikov na vašem Wi-Fi-ju? To lahko preprosto preverite na spletni strani usmerjevalnika, ki ga uporabljate. 

Različni usmerjevalniki imajo različne načine, kako preveriti število naprav – prav vsi pa imajo enostavno razložen postopek prepoznavanja uporabnikov. Uporabite lahko tudi brezplačno programsko opremo, ki jo prenesete na svoj računalnik in prek nje preprosto spremljate vse naprave, ki so povezane na vaš Wi-Fi. Taki programi omogočajo tudi, da število uporabnikov omejite.

Kako preverimo hitrost interneta?

Hitrost interneta v vašem domu lahko enostavno preverite na spletni strani http://speedtest.t-2.net/

Kako lahko poskusimo odpraviti težave s počasnim internetom?

  • Prvi korak pri odpravljanju težav s počasnim internetom je, da nabavimo novejši usmerjevalnik, ki je zmogljivejši od prejšnjega.
  • Največkrat uporabljeno napravo (npr. računalnik) prek kabla povežemo z usmerjevalnikom in tako razbremenimo brezžični internet.
  • Še ena možnost je, da se z družinskimi člani poskušamo dogovoriti o pametni uporabi interneta. S tem lahko zagotovimo, da hkrati ne izvajamo več napornih prenosov.
  • Slab Wi-Fi signal se lahko izboljša tudi, če neuporabljene naprave vestno izklapljamo.
  • Priporočljivo je tudi, da usmerjevalnik v rednih intervalih ugasnemo in znova zaženemo.
  • Pomaga lahko Wi-Fi ojačevalec signala, ki krepi signal. 

Če nobeden od naštetih ukrepov ne pomaga in vaš brezžični internet še vedno deluje počasi, je čas za nadgraditev vaše internetne naročnine

Pri T-2 ponujamo bogato paleto internetnih storitev praktično povsod po Sloveniji. Z našim zanesljivim omrežjem je hitrost omrežja stabilna, najde pa se lahko primeren paket prav za vsak proračun. 

Paketi zajemajo naročnino za televizijo, telefon in internet, sami pa lahko izbirate med različnimi programskimi shemami.

Posvet s strokovnjaki pri T-2

Pri T-2 smo ponosni, da smo prijazen operater z najbolj zadovoljnimi naročniki. Naši strokovni svetovalci so vam na voljo 24 ur na dan vse dni v tednu. Terenski tehniki pa vam na domu nudijo tehnično podporo in montažo opreme. S pomočjo terenskega tehnika lahko rešite težave, ko vaš brezžični internet ne deluje, kot bi moral.

Ena od novejših rešitev za brezhibno delovanje vašega interneta je pametna wi-fi Mesh mreža, ki deluje na tehnologiji prepletenega omrežja. Pri T-2 lahko do nje dostopate za že od 4,98 EUR na mesec. Mesh mreža omogoča stabilno in hitro internetno povezavo z brezžičnim signalom prav v vseh kotičkih vašega doma.

Mesh mrežo ustvarimo s pomočjo dostopnih točk. Eno dostopno točko s pomočjo UTP-kabla povežemo z modemom in jo priključimo na električno omrežje. Drugo dostopno točko pa enostavno vklopimo v električno omrežje. Točki se samodejno povežeta med seboj in z modulom ter tako ustvarita omrežje s signalom, ki je enak povsod po hiši. 

S tem je od kleti pa vse do podstrešja tudi najzahtevnejšim uporabnikom zagotovljena neprekinjena internetna povezava.

Tehnologija

Kako izbrati najprimernejšo lokacijo za Wi-Fi router v našem domu

Usmerjevalnik ali router je prisoten že v skoraj vsakem domu, vendar, ali ga znamo pravilno umestiti v prostor in ga nastaviti, da bo hitrost interneta v našem domu optimalna? Preberite odgovore v našem prispevku.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?