Kako ravnati s starimi napravami?

Nekoč smo kupovali nove elektronske naprave, ko so se stare pokvarile. Danes pa nas je večina potrošnikov zapriseženih nakupu najnovejših naprav, vsaj kar se tiče mobilnih telefonov, računalnikov in ostalih telekomunikacijskih naprav. Verjetno pa nas le malo pomisli, kam s starimi napravami ob nakupu nove opreme. Odpadna elektronska oprema je zaradi svoje sestave in vsebnosti nevarnih sestavin posebna vrsta odpadkov, zato jo je treba ločevati od ostalih odpadkov in ustrezno obdelati ter predelati.

Prodajte

Tudi če je naprava že stara še ne pomeni, da je neuporabna. Obstaja kar nekaj spletnih trgovin, kjer lahko prodamo naprave, ki jih več ne potrebujemo. Edini pogoj je, da naprava deluje, predvsem pa, da je varna za uporabo.

Podarite

Marsikdo si ne more privoščiti nakupa nove elektronske opreme in bo zelo vesel, če mu jo podarite. Tudi za ta namen obstajajo spletne strani, kjer objavite, kar želite podariti.

Vrnite trgovcu ali odnesite v najbližje središče za ravnanje z odpadki

Če imate možnost, prinesite staro napravo s seboj, ko kupujete novo. Pri trgovcu boste lahko oddali staro elektronsko opremo v reciklažo. Odpadna električna in elektronska oprema nikakor ne spada v zabojnike za preostanek odpadkov, prav tako je ne dajemo med kosovne odpadke, še manj pa na kakšna divja odlagališča.

Kupujmo zeleno

Proizvajalci elektronskih naprav se vedno bolj zavedajo pomembnosti varovanja okolja, zato so začeli proizvajati okolju prijazne elektronske naprave. Pred nakupom se pozanimajte, kateri izdelki so okolju prijazni in z nakupom podprite proizvajalca.

Kaj dosežemo s pravilno oddajo ali reciklažo odpadnih elektronskih naprav?

S pravilno reciklažo ali oddajo elektronske opreme bomo pripomogli k zmanjšanju količine odpadkov na odlagališčih, zmanjšali bomo onesnaževanje okolja in znižali tveganje za zdravje ljudi. Elektronska oprema lahko vsebuje nevarne snovi, ki pri mešanju s komunalnimi odpadki na odlagališčih lahko pronicajo v zemljo in v podtalnico. Prav tako bomo tudi zmanjšali porabo energije na račun recikliranja in obenem poskrbeli za zmernejšo uporabo novih naravnih virov, ki jih nadomestimo z recikliranimi surovinami.

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?