Je tudi pri vas internet kdaj počasen?

Ne glede na to, ali ste povezani na domači internet, mobilne podatke ali brezžični internet v restavraciji ali trgovini, je zagotovo vsak izmed nas vsaj enkrat naletel na težavo počasnega nalaganja strani, oziroma internetna povezava ni delovala, kot bi morala. Tudi če gre za hitro internetno povezavo, lahko občasno zagotavlja le izredno majhne hitrosti. Za tovrstne težave obstajajo številne stvari, ki bi lahko povzročile upočasnitev.

Nekaj hitrih popravkov, ki jih lahko poskusite, so zaprtje in ponovno odprtje spletnega brskalnika in prekinitev in ponovna vzpostavitev povezave z internetom. Razlogi so včasih tudi drugačni:

  • Čas uporabe v dnevu

Internetne povezave se včasih nastavijo tako, da si jih deli več gospodinjstev. Čeprav se povežete ločeno s svojo telefonsko ali kabelsko povezavo, si morda povezavo do preostanka interneta delite z drugimi. Če je to res in hkrati z vami internet uporablja več sosedov, lahko opazite upočasnitev.

  • Več stvari hkrati

V primeru da vi ali nekdo drug, ki uporablja vašo internetno povezavo, prejema več datotek hkrati, gleda videoposnetke ali igra računalniške igre, internetna povezava morda ni dovolj hitra za zahteve. V tem primeru bo delovanje počasnejše.

  • Šibek signal brezžične povezave

Ko vzpostavljate povezavo z brezžičnim omrežjem (Wi-Fi), je hitrost internetne povezave odvisna od mesta računalnika in od tega, ali so na istem območju tudi druge brezžične naprave. Brezžična omrežja delujejo na frekvencah, ki so podobne frekvencam drugih naprav. Če 2,4-gigaherčni (GHz) brezžični telefon uporabljate blizu 2,4 GHz brezžičnega prenosnika, lahko pride do motenj ali popolnoma prepreči vzpostavljanje povezave z brezžičnim omrežjem. Bližina brezžične dostopne točke ali usmerjevalnika in fizičnih ovir lahko vpliva na kakovost internetne povezave. Če želite povečati hitrost povezave, se pomaknite bližje k dostopni točki in se prepričajte, da med dostopno točko in računalnikom ni fizičnih ovir.

  • Vohunska programska oprema in virusi

Internetna povezava je odvisna od stanja računalnika. Vohunska programska oprema in virusi vsekakor povzročajo težave, vendar pa na hitrost internetne povezave lahko vplivajo tudi aplikacije z dodatki, velikost pomnilnika računalnika, prostor na trdem disku in njegovo stanje ter aplikacije, ki so zagnane.

Najpogostejša vzroka za slabo delovanje interneta sta vohunska programska oprema in virusi. Vohunska programska oprema upočasni sistem, tako da posega v brskalnik in prevzame nadzor nad internetno povezavo. Poleg tega nadzoruje vašo uporabo interneta in pritiske tipk, kar še dodatno upočasni povezavo. Ko je hkrati zagnanih več vohunskih programov, je težava še večja. Če je težava velika, lahko ostanete popolnoma brez povezljivosti. Če želite, da internet znova deluje normalno, morate redno uporabljati protivohunski program, ki odstrani vohunsko programsko opremo.

Tudi računalniški virusi lahko povzročijo neučinkovito delovanje interneta. Ko virus okuži računalnik, namesti računalniško kodo, ki se poskuša razširiti, po navadi s pošiljanjem svojih kopij po elektronski pošti. Nekateri virusi se množijo s hitrostjo do več sto e-poštnih sporočil na minuto, kar porabi veliko moči za obdelavo in močno zasede pasovno širino internetne povezave. Virusi običajno z ničemer jasno ne pokažejo, da so zagnani, zato je najbolje, da imate vedno vklopljeno protivirusno programsko opremo.

Varnostni paket Panda
Varna uporaba interneta je mogoča le z dobro zaščito. Panda ves čas skrbno bedi nad dogajanjem in ščiti vaš računalnik pred virusi, škodljivimi kodami in spletnimi prevarami.
  • Dodatki brskalnika

Dodatki brskalnika so aplikacije, npr. večpredstavnostni dodatki, iskalne vrstice ali druge aplikacije, ki so po navadi prikazani v orodni vrstici brskalnika. Mnogi dodatki brskalnika lahko izboljšajo izkušnjo brskanja, saj ponujajo večpredstavnost ali posebna orodja za ogled dokumentov. Nekateri dodatki pa lahko upočasnijo internetno povezavo. Če mislite, da je učinkovitost delovanja slabša zaradi dodatkov, poskusite zagnati Internet Explorer v načinu z onemogočenimi dodatki. Dodatki so onemogočeni le za tisto sejo, če pa ugotovite, da se je učinkovitost delovanja izboljšala, jih z upraviteljem dodatkov trajno izklopite.

  • Zunanji dejavniki

Na žalost nekaterih dogodkov in stanj ne morete nadzorovati. Tudi če imate hitro povezavo, lahko zunanji dejavniki, npr. zelo obiskana spletna mesta ali računalniški virusi, ki se širijo, upočasnijo celoten splet. Mnogi virusi se širijo tako, da računalnik prisilijo, da pošilja na stotine ali tisoče kopij virusa. To lahko zelo upočasni delovanje interneta. Če želite slediti trenutnim večjim izbruhom virusov, obiščite spletno mesto prodajalca protivirusnega programa.

Tudi prenatrpanost lokalnega interneta lahko povzroči, da je hitrost povezave počasnejša kot po navadi. Do upočasnitev pride, ko hkrati poskusi vzpostaviti povezavo več oseb; to se najpogosteje zgodi v času največje dejavnosti, na primer v času po šoli, ko šolarji pridejo domov in vzpostavijo povezavo z internetom.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?